5 razloga zašto su ljudi uvijek nesretni i neispunjeni (i kako to promijeniti)













Svi se ponekad osjećamo lose. Osjećamo da nismo dovoljno dobri ili da naši postupci nisu plemeniti koliko bismo željeli. Neprestano tražimo tuđe odobravanje i brinemo da li će isto stići. Kako to promijeniti? Kako zaustaviti strah i brige i jednostavno uživati u životu?

Niže navodimo 5 ključnih stvari sa kojima se svi susrećemo u nekom trenutku te rješenja koja će vam pomoći da se pritom bolje osjećate.

PRIGOVARAMO
Svi mi povremeno prigovaramo. Bilo da je u pitanju vrijeme, posao, kuća ili naš partner, prijatelji ili obitelj. Ponekad prigovaramo i na hranu u restoranu u kojem jedemo. Prigovaranje je navika koje se ne znamo riješiti. Zbog nje vidimo u svima samo negativno.

Jeste li čuli za izreku da je lakše nekoga mrziti nego voljeti? Ovo se može doimati točnim, ali nije tako. Potrebno je puno da biste nekoga zavoljeli, pogotovo ako vam ta osoba diže tlak svaki put kad ju vidite. Još je teže prihvatiti mane takve osobe i zavoljeti ih. Kada vam se netko ne sviđa ili ga zaista ne volite, ne morate se truditi oko njih, ne morate čak ni razgovarati s njima.

Dok vi prigovarate i žalite se na njihove postupke, oni se s druge strane trude dokazati da su sposobni nešto učiniti. Kada sljedeći put krenete sa prigovaranjem, zastanite i nabrojite 5 pozitivnih stvari na njima koje će potisnuti negativne. Obećavam da ćete se osjećati bolje, a s vremenom ćete naučiti primjećivati dobro u drugima.

OSJEĆAMO SE PODCIJENJENO
Ponekad je teško cijeniti se kada se osjećamo podcijenjeno. No, ne bismo trebali čekati da nas drugi vrednuju kako bismo vrednovali sami sebe. Ljubav prema samom sebi je izuzetno bitna, a nedostatak iste ostavit će traga na vama. Osjećat ćete se beskorisno i uzrujano. Kada zaista volite i prihvaćate sebe u potpunosti, otvaraju vam se vrata u neki novi svijet, svijet pun mogućnosti.

Nesigurnosti koje ste imali će uskoro iščeznuti, a vi ćete se osjećati kao da ste na vrhu svijeta. Ljubav prema vama doprinijet će vašem samopouzdanju. Osim toga, zaista ne trebate ničije odobrenje kako biste se osjećali sretno i cijenili sami sebe. Budite bolji nego što ste bili jučer radi sebe. Isključivo radi sebe.



PREVIŠE BRINEMO
Ovo je stavka sa kojom većina nas vodi borbu. Brinemo oko naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Morali bismo se podsjetiti da u svemu tome nismo nikada sami. Bez obzira da li to želimo priznati ili ne, ukoliko brinemo previše, osjećamo se anksiozno. Neki to stanje podnose teže od drugih.

Sljedeći put kada krenete brinuti oko nečega što se dogodilo, uzmite papir i olovku i zapišite tri pozitivna i moguća ishoda iz sporne situacije. Kada krenete zapisivati stvari, bilo da se radi o vašim ciljevima ili pozitivnim mislima, automatski se osjećamo produktivni i u stanju kontrolirati vlastite emocije.

Pisanje ima povoljan učinak na vas i vaše znanje o samom sebi. Sljedeći put kada krenete brinuti, izvadite dakle papir i olovku i napišite nekoliko pozitivnih misli ili stvari koje biste željeli da se dogode. Možete početi sa vlastitim dnevnikom u kojem ćete ispisivati svoje strahove, a tokom dana ih možete promatrati i razmišljati o njima.


STRAH OD GUBITKA
Ponekad naši životi nalikuju na utrku. Za materijalnim stvarima ili mislima. Zamislite kako biste se osjećali slobodno kada biste mogli pročistiti svoje misli na neko vrijeme. Ukloniti ih. Ako izgubite neke uspomene ili zaboravite djeliće istih, ne grizite se radi tog. Možda te uspomene i nisu one najljepše pa je možda bolje da ih zaboravite.

Ista je stvar i s materijalnim stvarima. Možete reći „ Bila bih jako uzrujana kada bih ovo izgubila“ i zagubiti upravo to što se bojite izgubiti. Vrijeme može proći, a da i ne primijetite da taj predmet nedostaje. Sve do trenutka kada ga se sjetite.

Uzrujano se bacate u potragu, no istina s kojom se morate suočiti je da vam taj isti predmet i nije značio koliko ste mislili. Kada nešto uistinu cijenite, pronađete posebno mjesto na kojem to čuvate. Na stolu ili u kutiji pored kreveta. Ne biste bili tako nepažljivi da vam je to bilo toliko vrijedno. Dakle, nema razloga za brigu. Sve materijalno dolazi i odlazi i oko toga se nema smisla uzrujavati.

RIJEŠITE SE LJUBOMORE
Svi smo ponekad ljubomorni. Gledamo nekoga i automatski postajemo nezadovoljni samim sobom ili svojim izgledom. Ako promatrate druge na društvenim mrežama, možete se osjećati vrlo loše s obzirom da svi ističu samo pozitivne aspekte svog života. Ono što rado zaboravljamo je da nije zlato sve što sja. Ako netko objavljuje samo najbolje dane iz svog života, to nikako ne znači da u njegovom životu nema i onih tmurnih. To ne znači da je njihov život na bilo koji način bolji od vašeg.

Svi mi vodimo vlastite bitke, neki uspješno, neki manje uspješno. Nikada ne možemo pouzdano znati što se zbiva s nekim, ukoliko vam to sama osoba ne kaže. Umjesto fokusa na tuđi život, usredotočite se na vlastiti. Nema boljeg puta do sreće od onog koji vodi do vas. Zato se fokusirajte isključivo na sebe. Koga briga ako netko ima bolji stil od vas? Da li je stil ključna stavka u stvarnom životu? Ne bih rekla. Ono što zaista vrijedi, već je u vama.

Primjedbe