Projekcija mašte












Dobih kompliment da živim u nekom svom svijetu mašte , a ne u realnom svijetu .

Upitah šta za tebe znači živjeti u realnom svijetu ?  Dobih ne jasan odgovor.
Rekoh : "Pa i ti živiš u svom svijetu mašte."
 Dobih odgovor : "Ja živim u ralnom svijetu ."
Opet upitah   kakav je za tebe realan svijet ? Ni tad ne dobih konkreatn odgovor, nego
" Pa realan svijet u kome živimo a ne neki imaginarni "


DEFINICIJA MAŠTE :  Mašta ili Imaginacija je psihički proces stvaranja novih predodžbi, kombiniranjem različitih ideja i pojmova koji kao takvi ne postoje u ranijem iskustvu.

Mašta kao stvaralačko mišljenje, predstavlja osnovu umjetničke, znanstvene i tehničke kreativnosti, ali i stvaralaštva i raznovrsnih inovacija u svakodnevnom životu. Proces maštanja je pod snažnim utjecajem želja.

Neki psiholozi i psihoanalitičari smatraju da mašta može biti i mehanizam obrane. Tim putem se nezadovoljavajuća stvarnost zamjenjuje maštarijama u kojima su na stvaralački način zadovoljene mnoge snažne, a u stvarnosti nezadovoljene težnje. 

Izvor.Wikipedija


Ne znam za vas, ali po meni svako živi u svom svijetu mašte. Svi mi imamo maštu kakva god ona bila, i kada maštamo, razmišljamo o nečemu mnogo to i doživimo.
Imala bih mnoogo primjera za napisati  kako mi se desilo upravo ono o čemu sam maštala , mnogo razmišljala, zamišljala ili vizualizirala.
Svačiji život je produkt njegove mašte .
Ako ti maštaš (mašta ne znači uvijek nešto lijepo) o bilo čemu kako bi se moglo desiti , i ako ti je to često u glavi, ma ne mora biti ni često, ako se ti emocionalno povežeš s tom maštom to ćeš i doživjeti.

Sama definicija kaže da mašta dolazi pod uticajem snažnih želja.
Ne vjerujem da vi želite baš uvijek ono o čemu mislite.
Nekad maštate o nečemu što je za vas dobro a druge može povrijediti. Ali u tom trenutku vi ne vidite širu sliku , ili možda vidite i namjerno maštate o tome da bi nekoga svjesno povrijedili. U tom slučaju vjerujem da se vama vrati suprotno od onoga što maštate i tad možda mislie da je maštanje glupost da treba živjeti u realnosti.

Šta je realnost?
DEFINICIJA REALNOSTI :
 Stvarnost ili zbilja (latinizam realnost) je pojam koji označava ono što stvarno postoji. Stvarnost se različito tumači u znanosti, filozofiji, teologiji i sl.

Stvarnost označava nešto što nije opsjena, i ne ovisi o željama ili uvjerenjima jedne osobe. Pogotovo je stvarnost nešto što je u istini onako kako se i čini. Stvarnosti se u tom smislu može pripisati "izvjesnost". Intencionalni predmet (kao npr. opis, slika ili film) je "realan" kada reproducirana obilježja predstavljaju stvarnost na razne načine i bez izobličenja (realizam).

Izvor: Wikipedija


Znači , realnost je ono što stvarno postoji . A mašta  imaginarni svijet .
Zar  mi nismo kreatori svoje realnosti?
Kako je kreiramo? Maštom, vizualizacijom, emocijama...
I sad , "realista " kaže da treba živjeti u realnom-stvarnom svijetu i ne gledati sve kroz " ružičaste naočare" , kakvu realnost time stvaramo ?

Iz definicije : Neki psiholozi i psihoanalitičari smatraju da mašta može biti i mehanizam obrane. Tim putem se nezadovoljavajuća stvarnost zamjenjuje maštarijama u kojima su na stvaralački način zadovoljene mnoge snažne, a u stvarnosti nezadovoljene težnje. 


Znači maštom zadovoljavamo naše težnje koje su u stvarnosti nezadovoljene?
Ako dovoljno maštamo i povežemo se emocionalno s maštom zar ona ne postaje naša realnost , koja će tada biti zadovoljena u našem svijetu ? Moj odgovor je Da,upravo tako ćemo zadovoljiti naše želje i potrebe, maštom i emocionalnim vezivanjem za želje i maštarije. To će u našem svijetu postati realnost a za realistu u njegovom svijetu to neće postati realnost sve dokle god se on bazira na sve što se dešava i dobro i loše i sebe poredi sa tim stiuacijama, umjesto da se okrene sebi i stvara svoju realnost kakvu želi živjeti.



Maštajte o svemu što volite i svemu što želite , vjerujte da će se upravo tako i ostvariti. jer kada se emocionalno uskladite sa željom i maštom tada otpuštate tu želju .
Mašta stvara ugodan osjećaj , oslobađate se svake potrebe da to doživite sad i odmah u stvarnosti jer vam je i u maštariji želja ispunjena. Tada otpuštate, tada kreirate-tada se ostvaruje ! <3



Primjedbe