Pozitivno razmišljanje

Prije nekoliko dana na fejsu ,neki portal je izbacio post s naslovom "Zloupotreba psihologije: Optimistički fundamentalisti Virus pozitivnog razmišljanja"




Sam naslov me zainteresovao da vidim na koji to način pozitivno razmišljanje može biti psihološka obmana.
Link teksta ću vam ostaviti pa da pročitate, a evo i moj komentar na taj post.

Ovako kaže "Zahvaljujući komercijalnom izdavaštvu, tvrdnja da je za sreću i uspeh dovoljno da svaki dan pozitivno razmišljamo proširila se kao virus i danas je gotovo nemoguće razuveriti ljude u njenu proizvoljnost. Poruka zagovornika pozitivnog mišljenja glasi otprilike ovako: sve potiče iz glave, pa da biste bili zdravi, uspešni i srećni razmišljajte pozitivno, zauzmite konstruktivan stav i budite optimisti. Ako ste neuspešni i nesrećni, to je zato što razmišljate negativno i gajite pesimizam. Pri tom je teško utvrditi šta promoteri pozitivnog mišljenja konkretno preporučuju kao rešenja za savladavanje životnih problema, budući da se njihovi saveti uglavnom svode na ponavljanje autosugestivnih formulacija kao i usvajanje određenih uverenja o ličnim vrlinama i mogućnostima uspeha."




Tačno je da sve potiče iz glave . Kako razmišljamo to se odražava na naš život i na našu realnost. 
Da bi bili zdravi, to opet potiče iz glave ali to nije samo pričanje " Ja sam zdrav/a, imam zdravlje i sl" a ovamo se hranite ne zdravo, ne vježbate, ne radite ništa konkretno da održite dobro zdravlje koje trenutno imate . I onda dođe dan akda vam se to obije od glavu i tad vam na um dođe " Nije istina da pozitivan stav i afirmacije deluju, kod mene to ne radi i sl. " 
Bez akcije nema reakcije. 
Ako ste vi sad zdravi, a ne poduzimate ništa da bi to zdravlje održali još dugi niz godina, onda vam džaba svaka afirmacija. Možete biti uzbuđeni i radosni zbog afirmacije koju izgovarate kao i misli o efektu koje ta afirmacija ima , ali s vremenom kada vi recimo izgovarate " Jedem šta hoće i to mi se ne lijepi, mršavvim, ili održavam svoju idealnu težinu iako jedem sve šta i koliko hoću" I samom tom akcijom (jedenjem) vi ćete primijetiti da zapravo ne mršavite, nego ste sve deblji i deblji i ta afirmacija nema više onaj žar, nema više onu energiju koju je imala na početku. Zašto ? Da bi postigli što želite nećete to postići samo sjedeći i pričajući šta i kako želite i čekajući da to dođe. 
Meni je na neki način u ovom postu sve objašnjeno kao da ljudi zapravo zavaravaju sebe na način da samo sjede i izgovaraju afirmacije i čekaju da im dođe nešto i onda kada se želja  ne ostvari u željenom smijeru  dolazi do razočarenja i pada samopouzdanja i vjere. 

"Ako ste ne uspiješni i ne srećni , to je zato što razmišljate negativno i gajite pesimizam"- Tako reče autor  posta. 

Istina . Međutim , postoje osobe koje se svim silama trude da izbace negativnost iz svog života ali im ne ide. U čemu je tajna?
Mislim da je tu tajna u uvjerenjima. nekada je teško promijeniti neko uvjerenje jer ga još nismo spremni otpustiti. Zato treba ići polako, jedno po jedno uvjerenje mijenjati. Nije stvar pozitivnog stava da vi za nekoliko dna ili mjeseci promijenite kompletan životni pravac nego je stvar u tom putovanju dok se mijenjate, osvještavanju problema i riješenja, osvještavanju uvjerenja i mijenjaju istih ako vam ne služe. 
mislim da mnogi kreću u istraživanje ove vrste psihologije iz razloga da postignu neki materijalni uspjeh i onda kad kroz par mjeseci ne uspiju žale se na sve i govore kako to nije ispravno i kako je sve laž.

Kad krenete sa ciljem da promijenite sebe i svoj unutarnji svijet , kad krenete da mijenjate svoje mane , da mijenjate svoja uvjerenja tada dolazi do promjene. tada se samo jednom probudite i vidite svijet drugim očima. Počnete da primjećujete stvari koje prije niste primjećivali. Sjetite se onoga što ste zaboravili kroz dosadašnje životno putovanje . I onda shvatite poentu svega. Shvatite da zapravo sve ovo materijalno nije vrijedno vašeg mira i blagostanja. Jer džaba vam vile, milioni, super auta, ljetovanja,zimovanja...sve .. ako živite s nekom borbom u sebi. Ako se ne možete od srca nasmijati.. 

Još bih kako neki čovjek reče da je ovaj članak "Borba za klijentelu" jer kako sve više naroda se okreće pozitivi i samopoboljšanju svog života psiholozi gube klijente . 

Još bih nešto pomenula, ovdje u tekstu se navodi kako od terapija odustaju osobe koje imaju neku dijagnozu i okreću se pozitivi i onda još dublje padaju u stanje depresije i sl. 
Ovdje bih rekla samo da svi koji imaju dijagnozu koja traje duže , koja nije tek neki početak , ostanite na terapiji koju koristite i istovremeno radite na sebi jer s vremenom ćete osjetiti kada ste dovoljno očvrsnuli da možete i bez terapije. pozitivan stav se ne gradi preko noći nego danima, mjesecima, godinama...Treba to naučiti,pogotovo ako ste pesimista. 
Zato radite na sebi uporedo s terapijom jer  tad ćete vidjeti velika poboljšanja i doći će dan kada ćete biti potpuno oslobođeni terapije. 

"Ako iza misli ne stoji iskreno uverenje - ono nema nikakvog učinka"
 I ovo je tačno, ako vi imate misao ali ne vjerujete 100% u nju ona neće imati pozitivan učinak na vas. Nego će imati onakav učinak u kakav vi vjerujete duboko u sebi.

Za čitanje članka koji sam komentarisala kliknite ispod : 




Primjedbe