Put promjene
















Svi životni putevi nas vode u onom smijeru koji smo sami izabrali . Svaki put kojim se krećemo je put neke promjene. I kad nam se čini da stojimo u mjestu, da su dani isti i monotoni , promjena se dešava. Možda ne danas, ali sutra bi mogli vidjeti da vas je ono "danas" bar za jedan mali korak promijenilo  za "sutra" . Ako promatrate misli tu promjenu ćete brzo primijetiti . Iz dana u dan misli se mijenjaju prema vašem fokusu . Na šta ste danas bili fokusirani , to će se odraziti na vaše sutra .
Koliko je to tačno? Testirajte ;)

Koliko smo zapravo sprmni  za promjene ?
Da li se zapitate kako bi vaš život izgledao kada bi potpuno promijenili navike, stil,govor,mjesto stanovanja... Zuči pomalo zastrašujuće ponekad. Kada bi se sve samo tako promijenilo bili bi dezorjentirani . Ne bi znali ni kuda krenuti ni šta uraditi prilikom nagle promjene. Zato je u ovom putovanju odlično to što se sve mijenja postepeno . Korak po korak . Da ne bi bili izgubljeni , dezorjentirani , uplašeni i slično.

Male promjene vode ka većim. A što je najbolje od svega, je to da sve te promjene sami biramo . Kako će da se odvijaju , šta ćemo raditi , šta ćemo promijeniti , šta nadopuniti u svom životu a šta isprazniti.. Sve ovisi o nama . Neki će sada pomisliti " Bog određuje , naša je sudbina takva , po odredbi Njegovoj"
Hmmm ... Kako sad izdefinisati misao...

Oduvijek smo ueni na način da se plašimo Svemogućeg Boga i da ga molimo za oprost kada smo učinili grijeh , tj. nešto što se smatra grijehom.
I ja sam se do skoro plašila Svemogućee Sile, Boga  i brinula se kako će me "kazniti" za neki moj grijeh koji sam svjesno ili ne svjesno uradila.

Slušajući o tome da smo svi mi dio Božanstva , da se Bog predstavlja kroz nas, da je Bog čista ljubav , malo sam se udaljila od svog dosadašnjeg vjerovanja i počela razmišljati na drugačiji način i stvarati sebi sliku Boga u mislima.

Sudbinu svako od nas ima, svako ima svoju nafaku , ali nikome sudbina neće pokucati na vrata i reći " Zdravo ja sam tvoja Sudbina, od sad će ti život biti "takav".. "

Samim našim postankom data nam je sudbina kao i slobodan izbor da je sami krojimo dok putujemo putem života svog.
Naša sudbina ovisi od mnogo faktora , prvenstveno od naših misli.
Znate onu izreku " Kakve su vam misli takav vam je živoz" - nadovezala bih se na to rečenicom - Kakav vam je život takva vam je sudbina.
Šta bi sad ovo značilo ?

Misli grade emocije- emocije nas vode kroz odluke- odluke i akcije koje poduzimamo grade naš život - ako je naš život koji živimo ( na ovaj način u kome se sada nalazimo) naša sudbina , iz ovoga vidimo da je gradimo/krojimo sami .

Bog je svo vrijeme tu sa nama , uz nas , u nama. Drži nas za ruku , gura nas, daje nam nadu. Ispunjava naša srca ljubavlju. Božanski odjećaj je ljubav, pustite da vas vodi.

Mogla sam ovo opisati u jednoj rečenici, kratko, definisano, ali volim da svaku zamisao okitim sa što više riječi da bi bila sigurna da su mnogi shvatili. Krećući se putem života svaki dan imamo priliku graditi svoju sudbinu u smijeru u kojem želimo da se odvija naš život.

Da li ste zadovoljni svojim životom sada ? Ako je odgovor NE , možda bi trebali poraditi na zahvalnosti . Mnogi kažu  " Zadovoljan/na sam, zahvalan/na , ali.." pa razlozi  zbog kojih nisu zahvalni niti zadovoljni potpuno.
To je uredu . Dobro je iskazati nezadovoljstvo za neki aspekt života jer s tim imamo šansu da baš to mijenjamo u smijeru u kojem želimo vidjeti promjenu.
Ali, zašto šutimo ? Zašto ne govorimo uvijek  o svojim nezadovoljstvima ? Čega se plašimo? Istine ? Naših želja ? Gubitka ? Ne prihvatanja ?
Nečega se plašimo , sve dokle god šutimo i trpimo nezadovoljstvo .
A znamo da je za promjenu potrebno da  se izrazimo na način shvatljiv nama i drugima. Kako se riješiti straha od izražavanja nezadovoljstva , sada ću vam napisati neke od načina koji su meni pomogli .


1. Sami sa sobom odredite šta je to šta želite .
- Da li se to što želite podudara sa onim što živite ?
Ako je odgovor DA - super nastavite tako
Ako je odgovor NE - onda je vrijeme za promjenu.

2. Odredite jasan cilj šta i kako želite da živite .

Kada ste sebi priznali sve vaše želje i odlučili krenuti putem ostvarenja istih, morate biti svjesni da vas na putu promjene čeka mnogo toga . budite spremni na uspone i padove, na odbijanja, ne slaganja s bliskim ljudima, Budite spremni sami se boriti za vaše želje i ciljeve .
Ali neka vas sve to ne pokoleba na putu do cilja koji ste zacrtali , na putu promjene prema onome što  želite živjeti .

3. Ustrajte u svojoj odluci . Koliko god teško bilo, mislite zašto ste krenuli tim putem . Vjerujem da će vam ta misao biti dovoljno jaka inspiracija i motivacija za iduće korake koje trebate napraviti.

4. Preuzmite potpunu odgovornost za sve što vam se događa . Budite svjesni , u svakom trenutku one definicije - MISAO-EMOCIJA-ODLUKA-AKCIJA-SUDBINA

Mislite dobro, mislite o onome što želite  živjeti i to ćete i doživjeti putujući putem promjene koji ste izabrali....



Nastavak slijedi...

Primjedbe