Izazov od 30 dana


Izazov od 30 dana







Do sada sam se uvijek bazirala na izazov od Ane B. ubacujući još po neku metodu iz primjera izazova "Magija" .
Ovaj put našla sam nešto doista zanimljivo i odlučila sam se sada baš posvetiti ovim metodama.
Istina, do sad sam i sama radila neke promjene, koje su u moj svakodnevni život donosile male ali značajne promjene za mene. Neke od tih promjena su budjenje ranije svakoga dana, pocinjanje svakog dana meditacijom od 10 minuta , kao i  vise sportskih aktivnosti ubaciti u raspored svakoga dana.

Od svih aktivnosti , najvise sam se pridrzavala ranog ustajanja i meditacije , sport manje-vise .

Evo kako bi izazov od 30 dana trebao izgledati :


Prvih 7 dana fokusirati se na čišćenje uma i tijela kroz sledece korake:


1. Rano ustajanje- recimo oko 6.00 , tada uglavnom svi imamo svoj mir i mozemo se posvetiti jutarnjoj meditaciji , mozemo u miru napraviti plan za novi dan itd.

2. Bolja prehrana . Odluka da se hranimo zdravije ce nasem tijelu donijeti vise energije i osjecati cemo se bolje . Samim boljim raspolozenjem sve obaveze tokom dane cemo obavljati lakse i uspjesnije.

3. Sportske aktivnosti  - Volim sport i energiju koju mi daje, ali se ne mogu bas pohvaliti da sam sportski aktivna svakodnevno.  Ovaj izazov ce doprinijeti tako sto cu svakodnevno da se bavim nekim sportskim aktivnostima poput joge, plesa, trčanja, razlicite vjezbe ...Sta mi bude odgovaralo za koji dan, ali sigurno ovoga puta necu prestati s vjezbanjem. Svaki dan jedan sat  cu ispuniti tjelovjezbom.

Druga sedmica izazova - Fokus na sredjivanje privatnog zivota 

1. Čišćenje osobnog prostora. Riješite se svih nepotrebnih stvari koje rijetko kada koristite , ili čak nikada .. Mnogo je takvih stvari koje se samo gomilaju i stvaraju nered , ne služe ničemu ,osim da skupljaju prašinu. Sve nepotrebno izbacite van i osjetite se bolje uz čistiji i bolje sredjen dom.

2. Ispunite obaveze i obecanja. Koliko puta ste nesto obecali (sami sebi) pa ste odgodili,ili promijenili , ili otkazali isto ? Koliko novih odluka ste donijeli pa za kratko vrijeme odustali od njih i vratili se starima koje vas ne ispunjavaju dovoljno ?  Dajte sebi zadatak da sve sto ste obecali sebi, a i drugima, ispunite tacno onako kako ste obecali . Neka nista ne bude prece od ispunjavanja tog obecanja. Nakon sto ispunite datu rijec osjecati cete se mnogo bolje .

3. Ocistite svoj privatni zivot. Raskinite veze za koje smatrate da nisu dobre za vas. Naucite reci NE onda kada je to potrebno. Neka niko i nista ne staje na put vasoj sreci . Dopustite sebi da budete pomalo bezobrazni drski ili neugodni ako ce vas to osloboditi negativnih emocija.

Treca sedmica : planovi, ciljevi i snovi

1. Zapisite i ispunite svoje planove: Kad ispunimo sve zadatke koje smo trebali, osjecamo se dobro povodom toga , zar ne ?
Ukoliko se ipak ne osjecate dobro, znaci da je vrijeme za nove , vece ciljeve . Usudite se sebi zadati velike izazove i koracati prema njima koracima punim vjere i pozitivnog stava, s tim cete svaki vas novi cilj ispuniti . Smislite takav plan da cete jedva docekati da ga napokon ostvarite . Svaka ideja, svaki cilj, sve je ostvarivo ukoliko imate vjere u sebe .

2. Zapisite svoje najvece i najnevjerovatnije snove :  Ma koliko ludi i neostvarivi da se cinili ipak ih zapisite jer sjetite se da se cuda svakodnevno dogadjaju. Ako nista, bar cete se zabaviti pisanjem najludjih snova i zelja i emocionalno se mozete povezati s istim kao da ste ih vec ispunili. To je vec veliki korak ka ispunjenju svega sto ste zapisali. Probajte, igrajte se, uzivajte u svojim snovima.

3. Planirajte nesto novo za svaki dan. Svakodnevne promjene  donijet ce dobru energiju u vas zivot. Kada ste spremni na male , onda cete postati sve spremniji na sve vece promjene u svom zivotu. Svaka promjena je dobra za nas, zato tezite da svakodnevno unesete bilo kakvu promjenu. Promijenite bar jutarnji ritual, umjesto kafe, popijte caj, umjesto geldanja tv-a otidjite prosetati. Od sitnica dolaze velike promjene. Usudite se .

Cetvrta sedmica izazova : Prosirite svoje vidike .

1. Zivite drugacije. Male promjene uticu na nas svakodnevni zivot. Usudite se uraditi sve ono sto do sada niste a oduvijek ste nekako zeljeli. Suocite se sa strahom, promijenite dnevnu rutinu . Neka isprobavanje novih stvari postane vasa nova navika . Izadjite iz zone komfora i prepustite se  novom zivotu.

2. Izadjite iz sigurne zone. Mnogi svakodnevno rade iste stvari jer je to njihova "sigurna zona" ,tu se osjecaju dobro i ok, ne mijenjaju nista povodom toga. Zasto se osjecati dobro ako se mozete osjcati fantasticno. Izadjite iz zone komfora, pokazite svoju drugu stranu, budite jedinstveni, kreativni i smjeli. Radite sve ono sto vas veseli ne obaziruci se na nista oko sebe .

3. Uzmite predah . Odmaknite se od uzurbanog zivota , interneta, drustvenih mreza. Ugasite sve, otidjite u setnju , negdje u prirodu, sami sa sobom. Razmislite o vasem zivotu,postupcima i emocijama , razmislite o  promjeni koju zelite vidjeti i dozivjeti. Ucinite korak ka promjeni, i promjena ce postati vidljiva.




Inspirisana tekstom blogerice Svetlana Pokrevskaya  








Primjedbe