7 tajni uspjeha (treca tajna)

NAPRAVI PLAN

Napravi plan sta i kako zelis ostvariti , plan je ptokaz bez kojeg ne mozete stici do zeljenog cilja.
razmisljajte koristeci papir , uradite poznatu,jednostavnu i mocnu SWOT analizu

To je analiza internih i eksternih faktora u vasem zivotu.
Sastoji se od komponenti :

S-STRENGTHS (postavite sebi pitanje koje su to vase snage,koje vjestine , znanje, resurse i prednosti posjedujete itd.)
W-WEAKNESSES(Postavite sebi iskreno pitanje koje su to vase slabosti,sta vam nedostaje,koje osobine biste htjeli promijeniti kod sebe,sta mislite da trebate nauciti,popraviti,itd.)
O-opportunities( Posmatrajte i pokusajte uopciti ili predvidjeti neke prilike koje bi vam se mogle ukazati u okruzenju,a koje su kao takve relevantne sa aspekta postizanja vasih ciljeva)
T -threats(Posmatrajte i pokusajte uociti ili predvidjeti opasnosti koje bi vam se mogle javitiu okruzenju, a koje  kao takve bi mogle uticati na postizanje vasih ciljeva)

Za svako od navedenih polja navedite najmanje tri a ne vise od pet stavki. Nakon toga ponovo napisite na papir vasih 10 zivotnih ciljeva.
pogledajte analizu i zakljucite koje vase snage i potencijalne prilike mozete na kojem cilju i u kojoj mjeri iskoristiti.
Onog momenta kad  napravite SWOT analizu,budete li imali u pisanoj formi 10 kljucnih ciljeva,dugorocni ,srednjorocni i kratkorocni plan,kako to sve i kada postici,najvaznije od svega biti ce vase sedmicne i dnevne liste.

Dugorocni plan je nacelo za 5 godina -U njemu bi se trebali nalaziti vasi ciljevi i okvirne smijernice kako ih mislite postici.

Srednjorocni plan je nacelo za 3 godine -On mora da slijedi smijernice iz vaseg dugorocnog plana , s tim sto u njemu vec treba da se naziru konkretni koraci ka postizanju svakog pojedinacnog cilja.

Vas kratkorocni plan nacelo za  1 godinu- Ovo je vas akcioni plan u kojem detaljno po mjesecima trebate razraditi korake kako doci do cilja koji ste sebi zacrtali.

Svaku noc prije spavanja bi trebali napraviti vasu svakodnevnu listu poslova,takozvanu TO-DO listu. To su konkretne aktivnosti koje cete obavit narednog dana. To vam daje vizuelnu predstavu o napretku koji pravite i stvara osjecaj postignuca i uspjesnosti.

Ako koristite ovu jednostavnu i pristupacnu metodu planiranja velika je vjerovatnoca da cete sigurno  brze ,efikasnije i lakse ostvariti vase ciljeve.

Planirati znaci dovesti buducnost u sadasnjost,kako biste mogli odmah uraditi nesto u vezi s njom.
                                          Alan Lakein

 

Primjedbe